Ha lesz háború, most lesz.

Szíriában a helyzet elindult a végső stádiumba.

A szír kormány hadereje az iráni és az orosz segítségnek köszönhetően nyerésre áll. 

háború politika

A térképen jelöltem a jelenlegi körülbelüli helyzetet:

  • zöld – szír kormány,
  • sárga – kurd erők,
  • piros – Iszlám Állam,
  • kék – nyugatbarát terroristák.

A piros szín nagysága megtévesztő, mivel az elfoglalt területek zömelakatlan. Szíriában a lakosság zöme az ország nyugati felében és északon van.

Az, aki az egész háborút elindította most azon gondolkozik, tegyen-e úgy, mint Líbiában, vagy hagyni veszni szövetségeseit. Líbiában is ez történt: a kormányerőknek még kb. 1-2 hetük volt hátra a terroristák legyőzéséhez, amikor a nyugat beavatkozott a terroristák oldalán, ily módon meggátolva a kormányzati erők biztos győzelmét.

Nehéz megmondani, a liberális agytröszt miben sántikál: hagyja veszni Szíriát vagy mindenáron küzdeni fog érte. Ha ez utóbbi lesz, sietniük kell, ugyanis időközben a kormányerők gyakorlatilag szövetségben a kurd erőkkel folyamatosan növelik területüket, valószínűleg még 2 hét és Aleppo kormánykézre kerül (ezen a hétenelvágták a szír kormányerők Aleppo közvetlen összeköttetését Törökországgal). Aleppo Szíria legnagyobb városa (nagyobb a fővárosnál tehát) és a nyugatpárti terroristák általi elvesztése a háború végét jelentené. Utána már csak egyes terrorista gócpontok egyenként való levadászása maradna.

Ami biztos: Irakhoz hasonlóan Szíriában is kurd autonóm területlesz, gyakorlatilag független államként. Most már a szír kormány akkor se lesz képes ezt visszavonni, ha akarná ezt.

A fő vesztes nem is a nyugat, hanem Törökország. Törökország be fog avatkozni ebbe, mert nem hagyhatja az eseményeket így. A kérdés csak az, hogy a nyugat ebben támogatni fogja-e a törököket. Ha igen, annak komoly következményei lehetnek, azatomháború sem kizárt.

Törökország meg fogja próbálni kiprovokálni, hogy az orosz haderő török területet támadjon, majd erre hivatkozva fogja kérni a NATO segítségét.

Ami biztos: Görögország meg fogja tagadni a NATO-alapszerződésben előírt kötelezettségeit, s nem fog segíteni Törökországnak. A görög semlegesség gyakorlatilag az Oroszországgal való szövetséget jelenti majd. Nem kizárható, hogy más országok is a görög modell alapján fognak lépni: Csehország, Szlovákia, Magyarország. Románia és Bulgária pedig meg fogja próbálni a végtelenségig elhúzni a döntést.

A világháború megelőzésében a legfontosabb szerepe a kelet-európai NATO-tagoknak lesz. Ha ugyanis ezek együtt kinyilvánítják semlegességüket, nem valószínű, hogy Obama jelképes segítségnél többet nyújt a törököknek.

A következő napokban és hetekben sok minden fog eldőlni, ez biztos. Vagy ez lesz a nemzetközi liberalizmus Sztálingrádja, vagy nagyon sokan meg fogunk halni az atomgombák árnyékában.