Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Clinton és Trump

Mi köztük a valós különbség?

A baloldal-jobboldal skálán mindketten jobboldaliak. Amerikában a baloldal gyenge, Bernie Sanders jó eredménye kifejezetten szokatlan volt idén.

A liberális-konzervatív skálán Clinton egyértelműen liberális. Viszont Trump nem egyértelműen konzervatív, e tekintetben ő inkább semleges, középen van. Pontosan ez döbbentette meg a republikánusok vezetését idén: a szavazótábor látványosan hátat fordított a legjelentősebb erősen konzervatív jelölteknek, s velük szemben a hozzájuk képest egyenesen liberális Trump lett a nép kedvence. Trump valójában nacionalista liberális, míg Clinton kozmopolita liberális: az eltérés másodlagos kérdésekben van.

Az igazi eltérés az elitista-populista skálán van. Clinton az oligarchia embere, míg Trump a kisembereké.

De ez miért érdekeljen minket, akik nem vagyunk amerikaiak? Mindez amerikai belügy. Persze mégis fontos ez, hiszen az USA a világ vezető nagyhatalma, így minden ottani esemény kihat az egész világra.

Ami számunkra fontosabb az az amerikai külpolitikai eltérés a két jelölt között.

Mindkét jelölt védi az amerikai érdekeket. Ebben semmi gond: minden normális, egészséges ország vezetőjének ez a fő feladata. Ellenben míg Trump csak az amerikai érdekeket védi, Clinton számára további szempont a liberalizmus messianisztikus hévvel való terjesztése is a világban. Trump nem akar háborút – hacsak ez nem elkerülhetetlen Amerika érdekei számára -, s hajlandó kiegyezni a többpólusú világrenddel, míg Clinton számára nincs más elfogadható megoldás, mint az Amerika vezette liberális, globális rend.

Számunkra Trump győzelme a jobb megoldás. Nem azt mondom, hogy Trump jó és Clinton rossz, hanem azt, hogy Clinton a sokkal nagyobb rossz kettejük közül.

usa politika

0 Tovább

Amerikai elnökválasztás

Most, hogy immár kiderült ki az esélyes a 2016-os amerikai elnökválasztás megnyerésére, érdemes nagyon röviden átnézni az 5 darab esélyest.

A demokrata oldalon a két esélyes Bernie Sanders és Hillary Clinton.

politika usa elnökválasztás választások amerika

Itt nyilvánvalóan Hillary Clinton, a volt amerikai elnök felesége az amerikai elit embere. Ultraliberális belpolitika, a nagytőke érdekeinek védelme, mindez kombinálva agresszív külpolitikával. Tipikus liberális jobboldali. Ha magyar lenne, ballibnek lehetne őt nevezni.

Az ellenfele Bernie Sanders, zsidó származású. Hagyományosan liberális a belpolitikai kérdésekben, viszont nagytőkellenes. A külpolitikában pedig ellenzi a jelenlegi statusquót, nem támogatja Amerika aktív részvételét a nemzetközi ügyekben, kifejezetten háborúellenes. Tipikus liberális baloldali. Ha magyar lenne, LMP-slenne nagyjából.

Republikánus oldalon mára 3 jelölt maradt reális eséllyel: Donald Trump, Marco Rubio, s Ted Cruz.

politika usa elnökválasztás választások amerika

Az amerikai elit embere itt Marco Rubio, kubai származású politikus. Belpolitikailag egyértelműen konzervatív, azaz ellenzi a modern, kitalált liberális szabadságjogokat (egynemű “házasság”, abortusz, stb.), viszont mindezt kombinálja a nagytőke érdekeinek teljes támogatásával. Külpolitikailag fokozozottan agresszív, Obamát is azért támadja, hogy az túl passzív, Rubio szerint Amerika szerepe a világ csendőre, s ez így is van jól, Obama hibáját abban látja, hogy túl keveset csendőrködött. Tipikus konzervatív jobboldali. Magyar megfelelője egy keresztény hívő ballib lehetne, aki egyetért mindenben a ballib alapelvekkel, egyes szociális kérdéseket leszámítva. Mondjuk ilyenek voltak a 90-es években az SZDSZ színeiben politizáló egyes hitgyülis politikusok, most Hack Péter ugrik be hirtelen.

Az elit számára itt a kisebbik rossz Ted Cruz, félig kubai származású politikus. Belpolitikailag radikálisabban antiliberális, mint Rubio, a nagytőke érdekei iránt ugyanúgy teljes mértékben elkötelezett. A külpolitikában viszont érezhetően mérsékeltebb Rubiónál. Tipikus konzervatív jobboldali. Magyar megfelelőt illetően ugyanaz mondható el, mint Rubiónál.

A fő ellenjelölt Donald Trump. Belpolitikailag nehezen meghatározható: szociális kérdésekben hajlik a konzervatív opció felé, de kifejezetten mérsékelt. Gazdaságpolitikailag klasszikus liberális. Összességében inkább baloldali azonban. Külpolitikailag mérsékeltebb a másik 2 republikánus jelöltnél. Nehezen kategorizálható: talán leginkább konzervatív baloldalinak nevezhető. Magyar megfelelője nehezen található, talán Orbánhoz nevezhető a leginkább hasonlónak.

Ki jó nekünk és ki rossz nekünk (nem-amerikaiaknak, elsősorbankelet-európaiaknak)?

Jó jelölt igazából nincs. Az egyértelműen rosszak Hillary Clinton és Marco Rubio. A másik három a kisebbik rossz kategóriája egyértelműen. Mivel szinte biztos, hogy az amerikai háttérhatalommeg fogja akadályozni Bernie Sanders és Donald Trump elnökségét, gyakorlatilag és reálisan nézve kénytelenek leszünk Ted Cruznak drukkolni.

3 Tovább

Botrány AZ USA-ban

Eheti hír az USA-ból: a homoklobbi újabb támadása, immár az amerikai államgépezet teljes támogatásával.

Fontbonne Academy, egy amerikai katolikus gimnázium meghirdetett egy állást: az iskola étkeztetési szervezői posztjára. Egy férfi jelentkezett az állásra, s mivel megfelelt a követelményeknek, az iskola vezetése munkaszerződést is kötött vele.

Hamarosan azonban az új alkalmazottról kiderült: nyíltan homoszexuális életet él, sőt államilag elismert házasságban él egy másik férfivel. Ekkor az iskola elbocsátotta a férfit, az viszont munkajogi pert indított az iskola ellen.

A per során az elbocsátott alkalmazott arra hivatakozott, hogy elbocsátásának oka kizárólag nemi orientációja, ami tilos az amerikai alkotmány értelmében. Az iskola pedig szintén az alkotmányra hivatkozott: a vallásszabadságra, azaz nem kötelezhető egy meghatározott vallás értékrendjén alapuló iskola arra, hogy alkalmazzon olyan személyt, aki ezt az értékrendet nem fogadja el.

Azaz itt két alkotmányos elv ütközése tapasztalható.

Bár a homoklobbi mindig hangsúlyozta, nem célja, hogy a homofób értékrendet valló vallásokra rákényszerítse a homofil értékrendet, most látható lett: ez csak szöveg, a valóság más.

S a bíróság az elbocsátott alkalmazott javára döntött! Amit a homoklobbi ünnepel.

Látható tehát: nem szabad sosem engedni a kőkemény homofób elvekből, mert ezt az ellenség a gyengeség jeleként értékeli. Ha odaadod a kisujjadat, az egész kezedet akarják!

0 Tovább

bircahang

blogavatar

magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média