Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

1984

Nem, nem a könyv. Az év.

1984-ben, 17 évesen,  egy éjszaka továbbéltem az életemet, nagyjából 40-50 közti éves koromig, a pontos évszámra nem emlékszem. Az álom vége az volt, hogy új esélyt kaptam, mindent újra csinálni. Aztán felébredtem. S tényleg ott volt az új esély: megint 17 éves voltam. Kicsit mérges is voltam, mert még 1 évem hátravolt érettségiig, amin egyszer már túlléptem az álmomban.

Az álombeli életem teljesen valós volt, egy pillanatra se jutott eszemben az álom során, hogy az álom. Mivel azonban sokszor volt álom az álomban típusú álmom, attól kezdve sosem tudtam biztosan, hogy az ébrenlétem nem-e szintén álom. Sokszor tartottam attól, fel fogok ébredni, s megint 1984 lesz.

Ettől már nem félek, mert most már idősebb vagyok, mint amilyen 1984-es álmom végén voltam. Szóval ha fel is ébredek, nem fogok visszakerülni soha többé 1984-be.

politika

0 Tovább

Üzleti tervem

Ha vállakozó lennék, már megépítettem volna agyatlan turistáknak az IDEÁLIS ÜDÜLŐHELYET. A neve: FIVE PLUS ONE STARs LAST MINUTE BEACH lenne.

Mindegy hol lenne, lehet mondjuk valahol a magyar pusztán is akár.

Egy nagy víztározó az alap, az egyik oldalon egymást érnék a szállók, a másik oldalon tükör lenne, hogy az üdülővendégek lássák, ez a végtelen tenger. Minden szállóban lennének éjjel-nappal mosolygó alkalmazottak (drogosokat alkalmaznék). Lenne svédasztal a legszarabb alapanyagokból, de látványosan elkészített és felszolgált ételekkel.

Lennének mechanikus cápák, dinoszauroszok, ballibák, stb.

A szállodák előtt ott lenne a szfinx másolata kemény műanyagból, mellette a Húsvéti Nyúl, valamint Stonehenge, s még pár ismert látványosság másolata.

A közeli repülőtérre érkező járatok órákig köröznének a levegőben leszállás előtt, így a turisták meg lennének elégedve, hogy távoli, egzotikus helyre utaznak.

Lenne sok program: transzvesztiták, homokos szépségverseny, pedofil est, s sok egyéb. A víztározóban a mechanikus bálnák időnként partra vetnék magukat, hogy az ökológiailag elkötelezett üdülők tudjanak kinek segíteni.

Van azonban egy baj... az ötletemet már megvalósították. Pl. a legfekapottabb egyiptomi és törökországi üdülőhelyeken.

0 Tovább

Ismét választások

Ismét általános választások Bulgáriában, március 26-án.

Immár ez a 10. parlamenti választás a bulgáriai rendszerváltozás óta. A 2014-ben megválasztott parlament ismét nem tudta kitölteni rendes mandátumát. Az 1990 óta megválasztott parlamentek közül eddig alig 3 töltötte ki teljes 4-éves mandátumát,ezek:  az 1997-ben, a 2001-ben és a 2005-ben megválasztott parlament.

A jelenlegi rendkívüli választás oka a tavalyi elnökválasztás, melyet a kormánypárt csúnyán elbukott. A kormányfő kijelentette az elnökválasztási kampány során, hogy ha a jelöltje elveszti az elnökválasztást, le fog mondani, s pontosan ez is történt, ráadásul a vereség megalázó 59:36 %-os lett.

Mivel a bolgár választási törvény túlságosan is megengedő, azaz nagyon könnyű teljesíteni a jelöltséghez szükséges feltételeket, ismét nagyszámú párt regisztrálta magát a választásokra, összesen 18 párt és 9 pártszövetség. A magyar szabályokkal ellentétben, Bulgáriában a pártszövetségek számára előírt parlamenti küszöb azonos a pártokra vonatkozóval, így nincs valós akadálya a szövetségek indulásának.

Külön érdekesség, hogy a tavalyi népszavazáson a nagy többség a francia típusú, kizárólag egyéni választókerületi, kétfordulós választási rendszerre szavazott, azonban a  népszavazás éppen érvénytelen lett (pár ezer szavazat hiányzott csak az érvényességhez), így a választási rendszer maradt a régi: azaz a tisztán listás, arányos rendszer, 4 %-os küszöbbel. Hozzáteszem: több párt is javasolta, a parlament vezesse be a népszavazáson kiválasztott új rendszert, mivel majdnem érvényes lett a népszavazás, de erre végül már nem volt meg a kellő politikai akarat a leköszönt parlament utolsó heteiben. Ismét furcsa bolgár sajátosság, hogy ha a kormányfő lemond, s nem sikerül a helyére új kormányfőt választani, akkor megszűnik egyszerre mind a kormány, mind a parlament mandátuma, s a köztársasági elnök ügyvivő kormányt nevez ki.

Lássuk a fő résztvevőket, természetesen az esélyteleneket és a fantompártokat leszámítva.

A két fő esélyes a GERB párt és a szocialisták. A közvéleménykutatások az előbbinek 31 %-ot, az utóbbinak 30 %-ot jósolnak. Azaz gyakorlatilag azonos eredményjóslás van itt, az utolsó pillanatokban fog kiderülni, mi lesz a végeredmény.

Milyen ez a két párt?

GERB-et sokan a Fidesszel szokták azonosítani, de ez nem teljesen pontos. A hasonlóság külső: mindkét párt az ENP tagja, mindkettő hivatalosan jobbközépnek mondka magát, mindkettő erősen vezérelvű párt, azaz a pártvezér szava dönt minden kérdésben, s a pártvezetés többi tagja meg bólogat ehhez. De eszmeileg az eltérés nem kicsi: a GERB erősen nyugatpárti, euroatlantista, Brüsszellel egyetértő vonalat visz, míg a Fidesz esetében közismert, hogy az egyik rebellis kelet-európai párt.

BSZP (a szocialisták) formailag ugyanaz, mint az MSZP, azaz a volt kommunista állampárt utóda. Az MSZP-hez hasonlóan része az összes európai szocialista szövetségnek. Viszont itt is komoly az eltérés a két párt között: míg az MSZP kőkemény liberális párt, a BSZP-ben a liberális vonal mellett jelen van a balosabb szocdem irányzat is (ez az MSZP esetében marginális), sőt  máig van kommunista frakció is, valamint a BSZP egyik állandó választási partnere az Új Hajnal nevű baloldali, nacionalista, kőkeményen nyugatellenes és oroszpárti párt is. (Megjegyzem: az Új Hajnal Párt hetilapja, melynek neve szintén Új Hajnal, az egyik legjobb bolgár folyóirat évek óta.)

politika

Ami Magyarországon az urbánus-népi vita, az Bulgáriában az oroszellenes-oroszpárti vita. A GERB nem nevezhető kifejezetren oroszellenesnek, valahol az enyhén oroszellenes és a semleges között van, s a BSZP se nevezhető kifejezette oroszbarátnak, valahol az enyhén oroszpárti és a semleges között van. Mindenesetre más pártok hívei számára mindkét párt a "kisebbik rossz": az oroszpártiak számára a BSZP, az oroszellenesek számára a GERB.

A bolgár jobboldal második ereje az úgynevezett "hagyományos jobboldal", Ez a rendszerváltás után létrejött antikommunista ellenzék maradványa, ők dominálták a bolgár jobboldalt egészen a GERB megjelenéséig. Mára törpepártokká váltak, ráadásul idén ezek a pártok ismét össze is vesztek egymással. Most 3 részben vesznek részt a választásokon, az előrelzések szerint 4, 3 és 2 %-ra számítnak, azaz a két kisebb párt nem fog bejutni a parlamentbe, míg a legnagyobb - a Reformista Tömb - valószínűleg igen. Mindhárom szervezet közös jellemzője: határozottan oroszellenesek, a GERB-nél is nyugatpártibbak.

Ami a kulturális értelemben vett liberalizmus-konzervatív vitát illeti, a kérdés Bulgáriában szinte nem létezik. gyakorlatilag minden párt konzervatív. Mind a BSZP, mind a GERB támogatja az ortodox vallás szerepét, s ellenzi a legtöbb nyugati, liberális kultúrcélt, pl. az egyneműek "házasságát". S bár a Reformista Tömb és a többi hagyományos jobbos szervezet erősen nyugatpárti, ezekben a kérdésekben ők se mondanak mást.

A bolgár politikai élet sajátossága, hogy gyakran jelennek meg új politikai erők a színpadon. Most ez a Volja (magyarul: akarat) nevű párt, melyet a tavalyi elnökválasztáson 3. helyezést elért új bolgár politikus, Veszelin Mareski milliárdos - gyógyszertárhálózat- és benzinkúthálózat-tulajdonos -alapított. A közvéleménykutatások szerint 7 %-ra esélyes az új párt. Eszmei tartalmáról sokat nem tudni, alapvetően fő üzenetük a korrupcióellenes harc és az Oroszországgal való jobb viszony, bár ezzel együtt nem nyugatellenesek.

Tavaly sikeresen egyesült egymással a 3 legnagyobb bolgár nacionalista szervezet: a Belső-Macedóniai Forradalmi Szervezet (VMRO) , a Bulgáriai Nemzeti Megmentés Frontja, s a Támadás Párt. Jelenleg Egyesült Hazafiak néven indulnak együtt a választásokon, 10 %-ra számíthatnak. Eszmeileg nem homogén a szövetség: a Támadás Párt radikálisan oroszpárti és nyugatellenes, míg a másik kettő inkább euroszkeptikusnak nevezhető, nem nyíltan nyugatellenesnek. Jelenleg van 1 képviselőjük az Európai Parlamentben (a VMRO részéről), ő ugyanabban az európai frakcióban ül, ahol a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság képviselői.

Még egy baloldali párt vesz rászt a választásokon, mindkettő a BSZP-ból szakadt ki, tavaly egyesültek ABV - 21-es Mozgalom néven. 3 %-ra esélyesek, azaz nem fognak bekerülni a parlamentbe. Hasonló eset, mint Magyarországon a DK kiszakadása az MSZP-ből, csak míg Magyarországon a DK jobbra áll az MSZP-től, addig Bulgáriában a szakadárok balosabbak az anyapártnál.

Van két liberális párt is, bár liberális jellegük a valóságban erősen esetleges, mivel ezek török kisebbségi pártok. A liberalizmust azért választották annak idején, mert csatlakozni akartak valamelyik európai pártszövetséghez, s a két legnagyobb csoport már foglalt volt. A liberális tűnt a bal és jobb között a leginkább semlegesnek, így lettek liberálisok. A valóságban ezek török és muszlim kisebbségi pártok. A kettő eredetileg egy párt volt, a kisebbik 2 éve szakadt ki a nagyobból. Esélyeik: 7 és 1 %. A kisebbik párt a jelenlegi török kormányhoz maximálisan hűséges, míg a nagyobbik független e tekintetben. Mindkét pátra jellemző, hogy pár éve erősen dolgoznak nemcsak a törökök és a muszlim bolgárok között, hanem a cigányok között is.

A legtöbb felmérés 5-párti parlamentet tételez fel: GERB, BSZP, Hazafiak, törökök, Mareski, talán még hatodikként a Reformista Tömb.

0 Tovább

A nő és vécé

Amikor kamaszkoromban először láttam közelről a vécén nagydolgát végző nőt, mélyen megrendültem.

Addig is féltem, hogy a nők is képesek ilyesmire, de mindig abban reménykedtem, hogy tévedek. Hiszen a nagydolog-végzés és a nő két egymással nehezen összeegyeztethető dolog.

A nagydolog csinálása, nevezzük nevén: a széklet kiürítése szervezetünkből szükséges, de komor, ocsány, sötét dolog. A kemény és durva férfiaknál ezt elnézzük, hiszen a  férfiség fogalmának nem szükségszerű eleme a szépség.

De egy nőnél? A nő finom, gyengéd, szép teremtés. Lebeg szinte a levegőben, gyengéden cselekszik, szép ruhákat ölt magára, mosolyog és rejtelmesen pislog, mindig kiválóan illatozva. Hogyan képzelhető el, hogy egy ilyen lény időnként bemegy a vécére, s büdöset, durvát ad ki magából?

Láttam, s megrendültem. Azóta sok idő telt el, már megszoktam, de máig érzem: nem helyes az, ami történik.

Azt hiszem, Isten itt nem gondolta végig ezt: hiba volt a nőt úgy megteremteni, hogy neki is szükséges tevékenysége legyen a székletűrítés. Jobb lett volna, ha a nő emésztési rendszere is nőies lenne, pl. a nők csak vizelnének, mert szervezetük minden végterméket folyékonyítana.

0 Tovább

Gyurcsány olimpiája

Hát, Gyurcsány ismét bizonyította, hogy ő az egyetlen élő profi politikus a ballib táborban.

Az olimpiai népszavazás aláírásgyűjtését a DK látványosan bojkottálta, persze nem kimondva ezt. Ami csak annak furcsa, aki nem lát a folyamatok mögé. Gyurcsány arról híres, hogy ritkán téved taktikában, s most se tévedett.

Mert mi is a valódi helyzet?

Szemben azzal a ballib propagandával, hogy itt a szemünk láttára kinőtt a semmiből egy negyedmilliós támogatottságú, vadonatúj ballib szervezet, a Momentum, a valóságban ugyanaz zajlott le, mint minden ballib álcivil akciónál: a ballib szavazótábor aktív része elment aláírni. A már létező ballib szervezetek hívei támogattak egy ballib kezdeményezást, ennyi az egész. Hogy ebben mi a szenzáció, nehéz megérteni.

Pontosan ugyanaz van, mint amikor megjelennek egymás után kezdeményezések, melyek mindegyike képes mozgósítani pár ezer embert, sőt a neten akár pár tízezret is. Aztán a "bölcsek" összeadják a számokat, s az derül ki, immár milliós erő áll az "új" kezdeményezések mögött. A valóságban viszont ugyanaz a pár tízezer ember áll az ÖSSZES ilyen kezdeményezés mögött, ráadásul mindegyikük már híve valamely "régi" ballib szervezetnek.

Magyarul: nem történt semmilyen átrendeződés a politikai hangulatban.

politika

A mostani akciót a DK látványosan ignorálta, s az MSZP is csak jelképesen támogatta. Az 1 % alatti törpepártok - Együtt, PM, MoMa, stb. - persze aktívak voltak, dehát nekik teljesen mindegy, mert nincs vesztenivalójuk: egyetlen esélyük valamelyik nagyobb ballib szervezetre ráakaaszkodni, mely aztán beviszi 1-2 vezetőségi tagjukat a parlamentbe jövőre. Mivel ez egyre valószínűtlenebb, semmit nem kockáztattak most az aktvitásukkal.

Az LMP volt a legaktívabb az akcióban, ami ismét logikus. Ezzel most növelni tudták jóhírüket a ballib táborban, mely hagyományos orbánista, álellenzéki pártnak tartja őket.

Ami a lényeg: nem jött létre semmilyen új ballib szervezet. Nem növekedett semmivel a ballib szavazótábor. S ha az LMP kapcsolata megmarad a Momentummal, még CSÖKKENNI is fog valamelyest a ballib tábor.

Ballib szempontból nincs minek örülni. De ezt náluk csak Gyurcsány értette meg.

Ami pedig az olimpiát illeti, az úgyse lesz Budapesten. Most tehát a harc arról szól, hogyan kellene a témát napirenden tartani a választásokig. A gond az, hogy idén ősszel meg lesz nevezve az olimpia nyertes rendezőváros neve, a választások meg fél évvel később lesznek. Ha a Fidesz lennék, nem követném el azt a hibát, hogy visszavonnám a rendezési jelöltséget, ez most hatalmas hiba lenne, s csak a ballibeknek segítene. A kormány számára a legnyerőbb megoldás hagyni végigmenni az egész akciót, majd a NOB döntése UTÁNRA kitűzni a népszavazást. Kiváncsi vagyok, lesznek-e olyan jó taktikusok ezúttal, mint Gyurcsány.

0 Tovább

bircahang

blogavatar

magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média